Forside arrow Sportsvision
 
 
 
Computerskærme og synet

En vejledning til afhjælpning af belastede øjne, hovedpine og synsstress.

At tolke de glødende tegn på computerskærme har skabt en ny slags stress på vores synsevner.

Mere end halvdelen af alle computerskærmsbrugere har oplevet belastning af øjne, hovedpine, sløret syn og andre gener som er både direkte og indirekte relaterede til forhøjet stress i forbindelse med nærarbejde ved computerskærme i længere perioder. Synsstress kan også ligge til grund for generel fysisk træthed, forringet effektivitet på arbejde og højere fejlprocent som dagen skrider frem.

Optometrister har fundet ud af, at de fleste af disse gener kan lindres gennem en kombination af de rette arbejdsstillinger, stressreducerende briller ordineret specielt for computerskærmsarbejde og i nogle tilfælde gennem synstræning til forbedring af synsevnerne.

Hvis det, der vides om computerskærme og synet ignoreres vil millioner af mennesker opdage, at denne slags synsstress kan føre til alvorlige, ofte permanente syns- og øjenproblemer.

Dette er en vejledning til at gøre livet med computerskærme mindre stressfuldt, mere komfortabelt og mere produktivt.

Mennesket har jæger/soldater øjne, ideelle til overlevelse ved at få øje på vildt eller farer på afstand. Men gennem det sidste halve århundrede er næsten al vores arbejde og meget af vores fornøjelse blevet flyttet ind, så vi ser det på nært hold.

Til trods for normal synsskarphed giver opstået synsstress ofte både midlertidige og nogle gange permanente tilpassede forandringer, inklusive nærsynethed, undertrykt syn på det ene øje, dårlig sammenpasning af øjnene og reduceret indsats både på arbejdet og i fritid.

Selvom computerfabrikanter har forbedret deres produkter meget, finder nogle mennesker der arbejder med computerskærme at deres allerede eksisterende problemer med nærarbejde bliver komplicerede af til tider slørede bogstaver, en forhøjelse af antallet og sværhedsgraden af nødvendige øjenbevægelser og fokuseringsskift, og af og til af dårlige belysningsforhold, skin og distraherende refleksioner. Flimren/flimmer spiller også en rolle i synsstress.

Forandringer i den måde hvorpå arbejdet gøres kan berøre mange som bruger computerskærme for første gang. Jobs som tidligere tillod fysisk bevægelse og lejlighed til at se væk fra nærarbejdet kræver nu trættende koncentration rettet mod skærmen.

Mange mennesker som kunne klare synsstress fra afbrudt nærarbejde kan simpelthen ikke klare lange perioder med nærarbejde.

Synsstress-checkliste

Computerskærm-relateret synsstress kan ligge til grund for mange direkte eller indirekte gener. Spændinger i øjnene er en almindelig direkte gene, mens behovet for at skifte stilling og muskelspændinger fra forkerte arbejdsforhold er blandt de indirekte gener.

Direkte visuelle tegn og gener

 • Hovedpine ved eller efterfølgende skærmarbejde
 • Spændinger i øjnene
 • Irriterede øjne
 • Sløret syn
 • Langsom fokusering når du ser fra papir eller skærm til genstande på afstand
 • Mister hyppigt orienteringen når blikket flyttes mellem papir og skærm
 • Besvær med at se klart på afstand efter lang tids arbejde ved skærmen
 • Dobbeltsyn af og til eller tit
 • Forandringer i farveopfattelse
 • Den nuværende brillestyrke kan ikke lindre generne
 • Indirekte synsrelaterede tegn og gener
 • Spændinger i nakke og skuldre, smerte
 • Rygsmerter
 • Overdreven fysisk træthed ved skærmarbejde
 • Irritabilitet stiger ved skærmarbejde
 • Smerte i arme, håndled eller skuldre under arbejde
 • Forøget nervøsitet
 • Forringet synseffektivitet og hyppigere fejl
 • Forslag til arbejdsforhold

Mange synsproblemer kan lindres ved at ændre arbejdsforholdene hvor det er muligt. Denne checkliste kan vejlede dig i evalueringen af de forhold, der påvirker dit syn, der hvor du arbejder.

Tastatur, skærm og papir bør ideelt være lige langt fra øjnene.

Skærm bør være lidt under øjenhøjde (omkring 20%). Papiret bør være i samme højde som skærmen.

Anbring tastaturet, så håndled og underarm er parallelle med gulvet.

Stole bør give god rygstøtte og kunne indstilles uden brug af værktøj.

Indstil stolens højde, så gulvet kan nås med flad fod og lårene er parallelle med gulvet.

Indstil arbejdsbordet, så ben og knæ er frie af bordets underside.

Skærmens lys og kontrast bør indstilles af brugeren for den bedste synskomfort.

Belysningen af arbejdsstedet bør gives i forholdet 10:3: skærmbilleder skal være 10 gange lysere end baggrunden, og belysningen i rummet bør være 3 gange lysere end baggrunden på skærmen.

Hvert arbejdsbord bør have en indstillelig skrivelampe med skærm, som kan indstilles af brugeren uden at give genskin i skærmen.

Udeluk blændende lys og skærmreflektioner ved at flytte eller vippe terminalen. Loftlys kan behøve afskærmning. Undgå at sidde med front mod vinduer eller stærke lyskilder.

Brugeren bør sidde med ansigtet imod åbent rum på den anden side af skærmen.

Rengør skærmen jævnligt; den tiltrækker og ophober støv.

Indstil fokus og billede på linie af og til for at reducere synsstress.

Syn og præstation forøges ved at tage en kort pause (15 minutter) hver 2. time. Krævende skærmarbejde kræver sædvanligvis en kort afveksling fra skærmen hver time.

Forbindelsen/sammenhængen mellem computerskærme og synsproblemer

Hvis du lider af en kombination af direkte eller indirekte tilstande er det på tide at få Dansk klinik for Syn og Motorik til at evaluere dine synsevner og -præstationer.

Vores forslag kan være nøglen til at gøre arbejdet mindre stressfuldt, mindre smertefuldt og mere produktivt. Og, du kan undgå mere permanente synsproblemer observeret af optometrister blandt skærmbrugere.

Tegnene på en ældre eller sjældent efterset/synet skærm er af og til slør i kanterne og at den opløses og genskabes konstant. Hertil kommer rulning, flimmer/flimren, forvrængning af skærmens hjørner, forkert kontrast og andre forstyrrende forhold som kan føre til udvikling af synsproblemer.

Gener og ubehag er advarselstegn som siger, at noget bør gøres for at reducere muligheden for alvorlige, permanente synsproblemer som kan forandre og reducere livskvaliteten.

Hvordan kan Klinik Syn og Indlæring hjælpe?

Optometrister har fundet, at de behov EDB-brugere har for synspleje er anderledes end de behov mennesker som arbejder med papir har, og skal inkludere detaljerede analyser af arbejdssituationer samt mere omfattende specialiseret synstræning.

For mange mennesker kan synsstress praktisk talt fjernes ved hjælp af specielle stressreducerende linser kun til brug ved EDB-arbejde. Disse bliver et værktøj til jobbet, ikke tegn på en defekt.

Samarbejde mellem øjnene og afsøgning kræver måske synstræning for at udvikle evnen til at effektivt at følge og bevæge begge øjne sammen.

klinik Syn og Indlæring bruger løbende tid på at videreuddanne sig for at kunne mestre de komplekse programmer udviklet til at forebygge eller fjerne synsproblemer og forbedre din visuelle ydeevne.

 © 2020 Syn & Indlæring
Webzoo - Joomla design