Forside arrow Genoptræning
 
 
 
Genoptræning

Der er hjælp at hente til synsproblemer, der skyldes uheld eller aldersbetingede synsoperationer.

Et godt syn kræver meget mere end det at kunne se små bogstaver eller billeder tydeligt. Det er meget vigtigt, at dine øjne arbejder sammen, dette kaldes samsyn. Har du været ude for et uheld, der har givet samsynsbesvær, eller er du blevet opereret for et aldersrelateret synsproblem, er der hjælp at hente.

Synssansen udvikles trin for trin gennem barnets opvækst, derfor kan synet stimuleres som enhver anden sans. Neurologer har ligeledes fundet ud af, at hjernen kan udvikles hele livet. Dette gør genoptræning af synet muligt.

Selv om der er konstateret fuldt syn, er det ikke sikkert, at der er kontrolleret for samsynsproblemer.

Kontroller dig selv ved hjælp af denne tjekliste:

Lav læsehastighed:
Kan skyldes nedsatte synsfunktioner eller læseproblemer med synet som grundlag. Det kan være problemer med samsyn, fiksering, fokusering og / eller følgebevægelser.

Teksten følges med finger eller bogmærke:
Det forekommer ofte, hvis man har problemer med at kontrollere sine øjne. Det kan være problemer med at styre øjnene hen over en linie og / eller at skifte linie, eller hvis man let bliver forstyrret af andre perifere synsindtryk. Derfor benyttes en finger eller lign. til at hjælpe øjets bevægelser.

Hovedet og ikke øjnene drejes efter læsested:
Øjnenes bevægelser er ikke frigjorte fra hovedets bevægelser, eller der er problemer med at bevæge øjnene. Derfor må der kompenseres ved at bruge de store nakkemuskler istedet for de 12 små øjenmuskler.

Gentager eller springer linje over / mister læsested:
Det forekommer ofte, hvis man har problemer med at kontrollere sine øjne. Det kan være problemer med at styre øjnene hen over en linje og / eller at skifte linje, eller hvis man let bliver forstyrret af andre perifere synsindtryk. Derfor benyttes en finger eller lign. til at hjælpe øjets bevægelser.

Ser dobbelt / skygger efter bogstaver:
Dette skyldes problemer med samsynet. Hvis impulserne fra de to øjne ikke er helt koordinerede, kan der ses dobbelt eller skygger, som kan forsage skoleproblemer.

Bytter om på 'b' og 'd':
Kan skyldes nedsat lateralisering (højre og venstre problemer) eller rum- og retningsfornemmelse, nedsat fiksering eller problemer med den visuelle hukommelse.

Unormal læseafstand:
Det forekommer ofte, hvis man har problemer med at kontrollere sine øjne, da synet er en stor del af balancen.

Springer over ord i teksten:
Kan skyldes problemer med øjenbevægelserne, f.eks det hurtigt og præcist at kunne rette blikket mod og undersøge bogstaver / ord ét efter ét.

Øjengener / hovedpine ved nærarbejde:
Ved overanstrengelse af synet kan der forekomme tåreflod, svie, kløe, røde øjne eller øjenlågskanter. Et typisk tegn er at øjnene "gnides" ved lektielæsning. Hovedpine opstår typisk i forbindelse med nærarbejde eller sidst på dagen.

Manglende koncentration:
Kan skyldes nedsat balance eller ikke bevidstgjorte primitive reflekser, stor følsomhed overfor perifere synsmæssige indtryk eller nedsatte synsmæssige færdigheder, der ofte gør det svært at koncentrere sig længere tid af gangen.

Teksten står uroligt:
Problematiske øjenbevægelser eller nedsat samsyn kan opfattes som om, det er ordene eller bogstaverne, der hopper eller står uroligt eller at teksen ligner "myrer".

Svært ved at gribe en bold:
De synsmæssige indtryk er utilstrækkelige til, at især små bolde kan håndteres. Dette kan skyldes problemer med nedsatte øjenbevægelser eller samsyn og giver nedsat øje - hånd koordination. Af samme årsag kan der ofte ses en sammenhæng mellem indlærings- og læseproblemer samt færdighederne ved boldspil / idræt.

Lukker / dækker det ene øje ved læsning:
Ved læsevanskeligheder kan man til tider observere, at det ene øje afdækkes for at afhjælpe problemet. Dette kan forhindre, at der ses skygger eller, at teksten bliver dobbelt. Det ene øje afdækkes med næseryggen ved, at hovedet drejes / holdes akavet eller, at et øje lukkes / eller afdækkes med hånden.

Usikker i trafikken:
Det forekommer ofte, hvis man har problemer med at kontrollere sit synssystem. Det kan være problemer med at styre øjnene mod samme punkt og dermed afstandsbedømme, eller hvis man let bliver forstyrret af andre perifere synsindtryk.

Usikker balance:
Det forekommer ofte, hvis man har problemer med at kontrollere sit synssystem, da synet er en stor del af balancen.

Vi kan hjælpe:
Vi kan hjælpe med genoptræning af dine synsproblemmer. Man bliver aldrig for gammel til at få rettet op på et generende problem.

 © 2020 Syn & Indlæring
Webzoo - Joomla design